Pols / hand / vingers

Het pols/hand en vingercomplex is een samenspel van vele benige delen, kapsels, spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten en maken de complexe bewegingen mogelijk. Dit complexe samenspel kan ook leiden tot meerdere aandoeningen zoals te noemen;

Peesontsteking/peesschede ontsteking – tendinitis/ tenosynovitis
Bij overmatige pees belastingen kunnen irritaties en of ontstekingen met zwelling van pees en of pees/ peesschede optreden die pijn veroorzaken tijdens beweging rond het polsgewricht. Ontsteking van de pees/peesschede komt vaak voor in de overgang van de pols/hand aan de duimzijde veroorzaakt door de pezen van de spieren die richting duim lopen (m.extensor pollicis brevis en m.abductor pollicis longus). Deze aandoening wordt de Ziekte van De Quervain genoemd en de diagnose is vaak te stellen met de test van Finkelstein. De klachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Meestal is rust en het voorkomen van overbelasting voldoende voor herstel. Voor de juiste diagnose en om te beoordelen hoe uitgebreid en ernstig de afwijkingen zijn  is echografisch onderzoek een goede en snelle onderzoekmethode. Bij actieve ontstekingsverschijnselen van pees/peesschede kan besloten worden tot een corticosteroied injectie met vaak goede resultaten.

Triggerfinger ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd
Het is een aandoening waarbij de vinger met moeite gestrekt kan worden en zich dan met een schok  strekt. Oorzaak is vaak een ontsteking van de buigpees, waardoor deze niet soepel in de peesschede loopt en gaat schokken ook wel triggeren genoemd. Soms is een pijnlijke zwelling voelbaar in de handpalm of duimmuis. Een triggerfinger komt vooral voor in de leeftijdscategorie 45-65 jaar en vaker bij vrouwen. Meest aangedane vingers zijn de ringvinger, middelvinger en duim. Men neemt aan dat overbelasting vaak een rol speelt bij het ontstaan van een triggerfinger. De diagnose wordt gesteld door lichamelijk onderzoek. Een echografisch onderzoek kan vaak fraai de aangedane pees en peesschede in beeld brengen tijdens een dynamisch onderzoek en bij een niet al te ernstige aandoening kan de klacht vaak worden behandeld met een ontstekingsremmer (corticosteroied) injectie onder echocontrole. Bij ernstige of blijvende klachten moet een chirurgische behandeling worden overwogen.

 

 

 

 

 

 


Ganglion
Een ganglion is een goedaardige lokale zwelling uitgaande van de pols of hand/vinger. Het betreft een in grootte variërende holte gevuld met een geleiachtige vloeistof ook wel cyste genoemd. De zwelling ofwel cyste gaat vaak uit van een gewrichtje van pols of vinger en bevindt zich vaak aan de bovenzijde van de pols. Waarschijnlijk ontstaat de cyste vanuit het gewricht door overbelasting of door een lokale aandoening van het gewricht zoals ontsteking of arthrose, soms na ongeval. Bij klachten kan een ganglion onder echo controle worden leeggezogen, met eventueel aansluitend een corticosteroied injectie als ontstekingsremmer in de verwachting dat het ganglion weg blijft. Indien het ganglion blijft terugkeren, kan een operatie worden overwogen.

Synovitis ofwel ontsteking gewrichtskapsel
Ontsteking van het gewrichtskapsel komt het meest voor in de pols, basis duim en knokkels vingers. Stijfheid, zwelling en pijn zijn vaak begeleidende symptomen. Synovitis kan bij meerdere ziektebeelden voorkomen o.a rheuma, arthrose, darmontsteking, Lyme etc. Een beoordeling van de weke delen rond het gewricht en het eventueel aanwezig zijn van gewrichtsvocht is vaak goed mogelijk met echografisch onderzoek. Onder echogeleide kan eventueel een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroied) worden ingespoten wat vaak een verlichting van zwelling en pijn veroorzaakt.

Spierafwijkingen
Spieren rond pols, handpalm en vingers kunnen structuurverandering vertonen vaak door overbelasting, soms door een eerder ongeval. Deze structuurveranderingen ofwel overbelastings veranderingen kunnen eveneens aanleiding zijn tot pijnklachten. Met moderne echografie techniek zijn deze veranderingen zichtbaar te maken, vaak pijnlijk bij lichamelijk onderzoek en meestal goed te behandelen met gerichte corticosteroied injecties.